Nyilvántartó és archiváló rendszert fejlesztett szövettani blokkokhoz és metszetekhez az ASK-M Kft.

2020-08-25

Nyilvántartó és archiváló rendszer

 

 

Nyilvántartó és archiváló rendszert fejlesztett szövettani blokkokhoz és metszetekhez az ASK-M Kft.

 

 

Budapest, 2020. augusztus 19. - Automata nyilvántartó és archiváló rendszert fejlesztett szövettani blokkokhoz és metszetekhez az ASK-M Kft. Budapesten, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovácioós Alap 86,85 millió forintos támogatásával.

 

A patológiai osztályokon keletkezÅ‘ szövettani blokkokat és metszeteket 30 évig meg kell Å‘rizni. A tárolás módjára azonban már nincs elÅ‘írás, így különféleképp archiválják az adatokat. A mintáknak nincs valós nyomon követése.

Mivel a egyre inkább koncentrálódik a patológiai diganosztikai munka, a nagy laborokban egyre nagyobb az archiválási terhelés .

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (KFI_16-1-2017-0313) pályázat keretében kifejlesztett zárt, komplex rendszer – szekrények, szenzorok, robotkarok, vezérlés, adatbázis és a felhasználói felületek – lehetÅ‘vé teszi az adatok biztonságos tárolását és kutatásra történÅ‘ használatát. A rendszer rögzíti az archívumba került minták pontos helyét, bekerülési idejét, illetve minden eseményt, amikor a mintát kivették, újból visszatették. A fejlesztÅ‘k kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra, ezt segíti egyebek mellett az ujjlenyomatos beléptetés is.

A rendszer jelentÅ‘sen fejleszti a patológiák tárolási folyamatait, egységes, kutatható adatbázist hoz létre.

A rendszer szorosan kapcsolódik az ASK-M Kft. által fejlesztett digitális mikroszkópokhoz. A fejlesztésben a cég együttműködik a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetével. Jelenleg nincs ehhez hasonló berendezés a piacon.

A fejlesztés során a cég 2 k+f munkahelyet hozott létre.

 

A 2020 nyarán zárult projektrÅ‘l bÅ‘vebben a www.askm.hu oldalon lehet olvasni.

 

További információ kérhetÅ‘:

Szabó Máté, szabo.mate@innoscope.hu, +36-70-283-4733