Moduláris metszetnyilvántartót fejleszt az ASK-M Kft.

2022-01-07

 

 

Sajtóközlemény

2022. január 3.

 

 

 

Moduláris metszetnyilvántartót fejleszt az ASK-M Kft.

 

Sorozatgyártásra is alkalmas, könnyen kezelhető, moduláris patológiai metszetnyilvántartó rendszert épít ki az évente milliós számban készülő szövettani blokkok archiválására és kereshetőségére a budapesti ASK-M Kft., a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával. 

A magyar patológiai osztályokon nagy számban készülnek szövettani blokkok (évi kétmillió) és metszetek (évi négymillió), amelyeket 20-30 évig meg kell őrizni. Az archiválás módjára nincsen külön előírás, ezért az heterogén módokon és eszközökkel történik. Emellett az osztályokon nincs lehetőség az archívumokba került minták pontos, elektronikusan rögzített és fizikailag, illetve szoftveresen is biztosított nyomon követésére.

Egyrészt arra lehet számítani, hogy a közeljövőben fokozódik a patológiai, diagnosztikai munka centralizálása, nagyobb laborokban nagyobb esetszám jelenik meg, így nagyobb lesz az archiválási terhelés is. Másrészről a minták pontos nyomon követése jogi és betegbiztonsági kérdéseket vet fel.

Ezért az ASK-M Kft. néhány évvel ezelőtt, kibővítette eszközfejlesztési tevékenységét és felhasználva más, orvosi berendezések fejlesztése során szerzett tapasztalatait, patológiai archiváló létrehozásába kezdett. A mostani fejlesztés során egy olyan, a világon egyedülálló rendszert alakítanak ki, alkalmas sorozatgyártásra, könnyű, teherbíró, tartós anyagokból készül, moduláris módon, egyszerűen bővíthető, a tárolt mintákat a mostaninál pontosabban és biztonságosabban nyomon követhetővé teszi, a kutatást segítő keresőfunkciókkal rendelkezik.

A 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00285 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 135 millió forintos támogatással, a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása pályázati program finanszírozásában valósul meg. Az ASK-M Kft a fejlesztés költségeinek 40 százalékát saját forrásból állja. A pályázat két K+F munkavállaló alkalmazását teszi lehetővé.

 

További információ:

Szabó Máté, Innoscope Kft.

szabo.mate@innoscope.hu