Moduláris metszetnyilvántartót fejleszt az ASK-M Kft.

2022-01-07

 

 

Sajtóközlemény

2022. január 3.

 

 

 

Moduláris metszetnyilvántartót fejleszt az ASK-M Kft.

 

Sorozatgyártásra is alkalmas, könnyen kezelhetÅ‘, moduláris patológiai metszetnyilvántartó rendszert épít ki az évente milliós számban készülÅ‘ szövettani blokkok archiválására és kereshetÅ‘ségére a budapesti ASK-M Kft., a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával. 

A magyar patológiai osztályokon nagy számban készülnek szövettani blokkok (évi kétmillió) és metszetek (évi négymillió), amelyeket 20-30 évig meg kell Å‘rizni. Az archiválás módjára nincsen külön elÅ‘írás, ezért az heterogén módokon és eszközökkel történik. Emellett az osztályokon nincs lehetÅ‘ség az archívumokba került minták pontos, elektronikusan rögzített és fizikailag, illetve szoftveresen is biztosított nyomon követésére.

Egyrészt arra lehet számítani, hogy a közeljövÅ‘ben fokozódik a patológiai, diagnosztikai munka centralizálása, nagyobb laborokban nagyobb esetszám jelenik meg, így nagyobb lesz az archiválási terhelés is. MásrészrÅ‘l a minták pontos nyomon követése jogi és betegbiztonsági kérdéseket vet fel.

Ezért az ASK-M Kft. néhány évvel ezelÅ‘tt, kibÅ‘vítette eszközfejlesztési tevékenységét és felhasználva más, orvosi berendezések fejlesztése során szerzett tapasztalatait, patológiai archiváló létrehozásába kezdett. A mostani fejlesztés során egy olyan, a világon egyedülálló rendszert alakítanak ki, alkalmas sorozatgyártásra, könnyű, teherbíró, tartós anyagokból készül, moduláris módon, egyszerűen bÅ‘víthetÅ‘, a tárolt mintákat a mostaninál pontosabban és biztonságosabban nyomon követhetÅ‘vé teszi, a kutatást segítÅ‘ keresÅ‘funkciókkal rendelkezik.

A 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00285 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 135 millió forintos támogatással, a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása pályázati program finanszírozásában valósul meg. Az ASK-M Kft a fejlesztés költségeinek 40 százalékát saját forrásból állja. A pályázat két K+F munkavállaló alkalmazását teszi lehetÅ‘vé.

 

További információ:

Szabó Máté, Innoscope Kft.

szabo.mate@innoscope.hu