Pályázat 2011
2011-12-19
A friss gyümölcsök értékesítése dömpingszerű, vagyis a leszedésüket követÅ‘ néhány napon belül a gazdáknak mindenképpen el kell adniuk Å‘ket, hiszen rövid idÅ‘ alatt megromlanak, s ezért a kistermelÅ‘k sokszor kénytelenek elfogadni a felvásárlók által szabott árakat.
A projekt keretében kifejlesztésre kerülÅ‘ berendezés lehetÅ‘séget adna a termelÅ‘knek arra, hogy a gyümölcsöket érési helyükön, vagyis a földeken, közvetlenül a leszedésük után feldolgozzák és szörpöt készíthessenek belÅ‘lük.
Egy egyszerű példa: A termelÅ‘nek az adott évben terem 1000 kg piros ribiszkéje. Eladja a felvásárlónak 100 Ft/kg áron (ez a 2010-es átlagár), így bevétele: 100.000 Ft. Ha ugyanebbÅ‘l piros ribiszke szörpöt készít, akkor lesz kb. 600 liter szörpje, amit, mint igazi gyümölcsszörpöt kb. 1000Ft/liter áron nagy valószínűséggel értékesíteni tud (ez 600.000 Ft érték). A nagyobb hozzáadott érték miatt természetesen még lesznek járulékos költségei: kb. 55.000 Ft cukor, 40.000 Ft csomagolóanyag és 5.000 Ft rezsi költség. Tehát összesen 500.000 Ft értékű szörpje lesz, ami éppen 5x több, mintha eladta volna a tiszta gyümölcsét a felvásárlónak. Természetesen ezzel még van munka, hiszen értékesíteni kell a szörpöt, de a végén a haszna így is többszörös.
Egy faluközösség vagy több termelÅ‘ összefogva igen gazdaságosan üzemeltethet egy ilyen kisüzemet. Közösen oszlik a beruházás költsége, és ha a közös értékesítést is megoldják, úgy a járulékos munka sem sokkal több.
A pályázat adatai
Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása (Közép-Magyarország)
A projekt címe
Almafélék és csonthéjasok feldolgozására alkalmas mobil élelmiszergyártó berendezés kifejlesztése
A projekt azonosítója
KMOP-1.1.4-11/A-2011-0135
A projekt leírása
A friss gyümölcsök értékesítése dömpingszerű, vagyis a leszedésüket követÅ‘ néhány napon belül a gazdáknak mindenképpen el kell adniuk Å‘ket, hiszen rövid idÅ‘ alatt megromlanak, s ezért a kistermelÅ‘k sokszor kénytelenek elfogadni a felvásárlók által szabott árakat.
A projekt keretében kifejlesztésre kerülÅ‘ berendezés lehetÅ‘séget adna a termelÅ‘knek arra, hogy a gyümölcsöket érési helyükön, vagyis a földeken, közvetlenül a leszedésük után feldolgozzák és szörpöt készíthessenek belÅ‘lük.
mulberry outlet,cheap jordan shoes,cheap ghd hair straightener
Egy egyszerű példa: A termelÅ‘nek az adott évben terem 1000 kg piros ribiszkéje. Eladja a felvásárlónak 100 Ft/kg áron (ez a 2010-es átlagár), így bevétele: 100.000 Ft. Ha ugyanebbÅ‘l piros ribiszke szörpöt készít, akkor lesz kb. 600 liter szörpje, amit, mint igazi gyümölcsszörpöt kb. 1000Ft/liter áron nagy valószínűséggel értékesíteni tud (ez 600.000 Ft érték). A nagyobb hozzáadott érték miatt természetesen még lesznek járulékos költségei: kb. 55.000 Ft cukor, 40.000 Ft csomagolóanyag és 5.000 Ft rezsi költség. Tehát összesen 500.000 Ft értékű szörpje lesz, ami éppen 5x több, mintha eladta volna a tiszta gyümölcsét a felvásárlónak. Természetesen ezzel még van munka, hiszen értékesíteni kell a szörpöt, de a végén a haszna így is többszörös.
Egy faluközösség vagy több termelÅ‘ összefogva igen gazdaságosan üzemeltethet egy ilyen kisüzemet. Közösen oszlik a beruházás költsége, és ha a közös értékesítést is megoldják, úgy a járulékos munka sem sokkal több.